Double maturation en ageing op gebruikte vaten - nieuw concept voor cognac?
Geplaatst: ma 11 dec 2017, 20:36
Afgelopen weekend stuitte ik op cognacnet.eu op een nieuwe variant van Drouet - de Small Batch Pacherenc Cask Finish(http://cognacnet.eu/index.php?route=pro ... uct_id=503). Volgens de website betreft dit een experiment van de maker waarbij sprake is van rijping via een double maturing proces - eerst wordt het destillaat een tijdje op cognacvaten gerijpt en vervolgens nog een aantal maanden op vaten waarin al Pacherenc dessert wijn heeft gelegen (vergelijkbaar met Sauternes). Mijn nieuwsgierigheid won het en ik heb maar gelijk een fles besteld (ook omdat het een beperkte oplage van 600 exemplaren betreft, ja ik ben gevoelig voor FOMO...), deze komt als het goed is morgen binnen (als de bezorgdiensten tenminste de straat op durven).
Nu is mijn vraag, heeft iemand al eerder gehoord of zelfs ervaring met een cognac die op dergelijke wijze gerijpt is? Vanuit de bekende merken kan ik zo snel alleen aan de Camus Ile de Ré – Double Matured denken. Die is wel double matured, maar volgens mij niet op al voor andere dranken gebruikte vaten. Binnen de Whisky wereld is dit natuurlijk wel een bekend procedé (vaak op sherry of port vaten, denk bijv. aan Glenmorangie) en ook in de wereld van speciaalbieren zie je dit steeds meer (bijv Hertog Jan vatgerijpt). Alleen voor cognac is dit nieuw, althans voor mij.
Daarnaast, verwachten jullie dat dergelijke methoden in de toekomst vaker gebruikt gaan worden? Dit is waarschijnlijk vloeken in de kerk voor traditionele cognacmakers en liefhebbers, maar wellicht bieden dergelijke methoden (mits goed toegepast) geheel nieuwe mogelijkheden om je als producent te onderscheiden. Zijn dit onderwerpen die binnen de wereld van cognacproducenten leven voor zover jullie weten?
Ben erg benieuwd naar reacties en gedachten. Mocht dit al eerder hier of elders besproken of beantwoordt zijn dan houd ik me graag aanbevolen! alvast veel dank eventuele reacties. Uiteraard deel ik graag een eerste indruk van deze cognac op het moment dat de fles er is en opengaat!
Nu is mijn vraag, heeft iemand al eerder gehoord of zelfs ervaring met een cognac die op dergelijke wijze gerijpt is? Vanuit de bekende merken kan ik zo snel alleen aan de Camus Ile de Ré – Double Matured denken. Die is wel double matured, maar volgens mij niet op al voor andere dranken gebruikte vaten. Binnen de Whisky wereld is dit natuurlijk wel een bekend procedé (vaak op sherry of port vaten, denk bijv. aan Glenmorangie) en ook in de wereld van speciaalbieren zie je dit steeds meer (bijv Hertog Jan vatgerijpt). Alleen voor cognac is dit nieuw, althans voor mij.
Daarnaast, verwachten jullie dat dergelijke methoden in de toekomst vaker gebruikt gaan worden? Dit is waarschijnlijk vloeken in de kerk voor traditionele cognacmakers en liefhebbers, maar wellicht bieden dergelijke methoden (mits goed toegepast) geheel nieuwe mogelijkheden om je als producent te onderscheiden. Zijn dit onderwerpen die binnen de wereld van cognacproducenten leven voor zover jullie weten?
Ben erg benieuwd naar reacties en gedachten. Mocht dit al eerder hier of elders besproken of beantwoordt zijn dan houd ik me graag aanbevolen! alvast veel dank eventuele reacties. Uiteraard deel ik graag een eerste indruk van deze cognac op het moment dat de fles er is en opengaat!