Bezoek Cognac januari 2020
Geplaatst: vr 17 jan 2020, 13:17
Net terug van een tripje Cognac. Januari leek me een riskante periode (distillatie + nieuwjaarsperiode), maar ik moet zeggen dat we overal fantastisch werden ontvangen. Wat een gastvrije regio!
Donderdag
Via een omweg naar ons verblijf (eigenlijk net buiten de Cognac streek). Bezoek aan het wijndomein Domaine des Barres (Savennières en Coteaux de Layon). Mooie dessertwijnen. Prijs-kwaliteit super.
Lunch in Auberge de la Roche (http://www.auberge-de-la-roche.com/) vlakbij. Eten prijs-kwaliteit meer dan OK. Wijnkaart meer dan OK.
Licht diner in Royan (Champagne + hapjes)) in Pre'ambulles (https://www.facebook.com/lepreambulles/). Top adresje.
Vrijdag
Bezoek Chateau de Beaulon. Goed ontvangen door een dame en later uitgebreid door de eigenaar, die eigenlijk aan het werk was. Begonnen met de VSOP en nadien het gamma vanaf XO volledig geproefd. Mooie Cognac, vooral de 1975. Als extra ook nog heel oude Pineau de Charentes geproefd die net gebotteld was m.o.o. commercialisering. Mooi.
1975 en de XO zijn prijs-kwaliteit heel mooi.
Bezoek Vallein-Tercinier. Goed ontvangen door de eigenares en haar echtgenote. Rondleiding, uitleg en degustatie van een breed gamma Cognac. Helaas speelde de tijdsnood ons parten en moesten we de degustatie inkorten. Het toont aan dat de eigenaars de nodige tijd nemen en zeker niet terugdeinzen om heel wat te laten proeven. Blijkbaar wordt er gewerkt aan een nieuw proeflokaal voor later dit jaar.
Hors d'age, Fins bois 1989 en de Lot 70 waren erg mooi.
Lunch in Le Parvis te Saintes. Klassiek Franse keuken, zeer lekker, iets duurder, vooral de wijnkaart. Onberispelijk.
Bezoek Daniel Bouju. Goed ontvangen door een dame. Kort gesproken met de eigenaar, die helaas andere afspraken had, maar desalniettemin de nodige tijd nam om ons te begroeten en uitleg te geven. De distillatie was bezig en we proefden de "coeur de chauffe" van de voorgaande dag. Nadien geleid bezoek aan het domein en degustatie van het volledige gamma. We hadden tijd en er werd ruimschoots uitleg gegeven door de dame in kwestie. De eigenaar kwam nog persoonlijk afscheid nemen. Je moet het maar doen op vrijdagavond.
Ik herinner me vooral de très vieux, prijs-kwaliteit wel heel erg mooi (versie niet Brut de fût). We schrokken wat van de Royal en de Très Vieux Brut de Fût. De alcohol komt hier wel stevig aan.
Diner in Auberge du Moulin (https://www.auberge-du-moulin.com/) te Saujon. Prijs-kwaliteit zeker niet verkeerd, ook de wijnkaart niet.
Zaterdag
Bezoekje aan Royan. Nadien lunch in Le Chai (http://www.restaurant-lechai.com/) te Cognac. Lekker eten, super wijnkaart. Aanrader!
Bezoek aan Paul Giraud. Bij aankomst verzoekt de zoon ons enkele minuutjes geduld te hebben en even later verschijnt de vader voor een volledig rondleiding van het domein + kelders. Nadien degustatie van het volledige gamma en ruime uitleg. Wat een belevenis!
Très rare was heel mooi. 1999 en Héritage waren dat zeker ook.
Diner in Le Thermalia (http://www.hotelrestaurant-lethermalia.com/) te Saujon. Prijs-kwaliteit zeker niet verkeerd. Wijnkaart wat beperkter.
Al bij al een prachtige reis.
Donderdag
Via een omweg naar ons verblijf (eigenlijk net buiten de Cognac streek). Bezoek aan het wijndomein Domaine des Barres (Savennières en Coteaux de Layon). Mooie dessertwijnen. Prijs-kwaliteit super.
Lunch in Auberge de la Roche (http://www.auberge-de-la-roche.com/) vlakbij. Eten prijs-kwaliteit meer dan OK. Wijnkaart meer dan OK.
Licht diner in Royan (Champagne + hapjes)) in Pre'ambulles (https://www.facebook.com/lepreambulles/). Top adresje.
Vrijdag
Bezoek Chateau de Beaulon. Goed ontvangen door een dame en later uitgebreid door de eigenaar, die eigenlijk aan het werk was. Begonnen met de VSOP en nadien het gamma vanaf XO volledig geproefd. Mooie Cognac, vooral de 1975. Als extra ook nog heel oude Pineau de Charentes geproefd die net gebotteld was m.o.o. commercialisering. Mooi.
1975 en de XO zijn prijs-kwaliteit heel mooi.
Bezoek Vallein-Tercinier. Goed ontvangen door de eigenares en haar echtgenote. Rondleiding, uitleg en degustatie van een breed gamma Cognac. Helaas speelde de tijdsnood ons parten en moesten we de degustatie inkorten. Het toont aan dat de eigenaars de nodige tijd nemen en zeker niet terugdeinzen om heel wat te laten proeven. Blijkbaar wordt er gewerkt aan een nieuw proeflokaal voor later dit jaar.
Hors d'age, Fins bois 1989 en de Lot 70 waren erg mooi.
Lunch in Le Parvis te Saintes. Klassiek Franse keuken, zeer lekker, iets duurder, vooral de wijnkaart. Onberispelijk.
Bezoek Daniel Bouju. Goed ontvangen door een dame. Kort gesproken met de eigenaar, die helaas andere afspraken had, maar desalniettemin de nodige tijd nam om ons te begroeten en uitleg te geven. De distillatie was bezig en we proefden de "coeur de chauffe" van de voorgaande dag. Nadien geleid bezoek aan het domein en degustatie van het volledige gamma. We hadden tijd en er werd ruimschoots uitleg gegeven door de dame in kwestie. De eigenaar kwam nog persoonlijk afscheid nemen. Je moet het maar doen op vrijdagavond.
Ik herinner me vooral de très vieux, prijs-kwaliteit wel heel erg mooi (versie niet Brut de fût). We schrokken wat van de Royal en de Très Vieux Brut de Fût. De alcohol komt hier wel stevig aan.
Diner in Auberge du Moulin (https://www.auberge-du-moulin.com/) te Saujon. Prijs-kwaliteit zeker niet verkeerd, ook de wijnkaart niet.
Zaterdag
Bezoekje aan Royan. Nadien lunch in Le Chai (http://www.restaurant-lechai.com/) te Cognac. Lekker eten, super wijnkaart. Aanrader!
Bezoek aan Paul Giraud. Bij aankomst verzoekt de zoon ons enkele minuutjes geduld te hebben en even later verschijnt de vader voor een volledig rondleiding van het domein + kelders. Nadien degustatie van het volledige gamma en ruime uitleg. Wat een belevenis!
Très rare was heel mooi. 1999 en Héritage waren dat zeker ook.
Diner in Le Thermalia (http://www.hotelrestaurant-lethermalia.com/) te Saujon. Prijs-kwaliteit zeker niet verkeerd. Wijnkaart wat beperkter.
Al bij al een prachtige reis.