Layton - Cognac and other Brandies

Hier kan gepraat worden over boeken waarin Cognac wordt beschreven.
Gebruikersavatar
Ton
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 1565
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 14:43
Locatie: Doorwerth
Contacteer:

Layton - Cognac and other Brandies

Berichtdoor Ton » ma 23 nov 2015, 20:27

Dit boekje uit 1968 wijdt 98 van de 150 pagina’s tekst aan de cognac. De rest aan Armagnac, Calvados en andere brandies. Wat cognac betreft heeft hij een beperkt aantal onderwerpen uitgekozen; andere onderwerpen laat hij links liggen.
Hij beschrijft de historie van het destilleren, van de oudheid tot aan het heden. Van Edouard Adam, een wetenschappelijk onderzoeker die in de tweede helft van de 18e eeuw leefde (1768-1807), heeft hij een hoge pet op omdat hij de alambiek op veel punten belangrijk wist te verbeteren. Hij besteedt er een heel hoofdstuk aan. Hoofdstuk drie gaat over de opkomst van cognac als alternatief voor wijn in de regio Charente. Dan is het onderwerp van het volgende hoofdstuk een beschrijving van de regio Charente met tips voor welke steden je het beste kunt bezoeken. Vervolgens een hoofdstuk over de verschillende appellations of crus. Hij vertelt in het kort hoe deze tot stand zijn gekomen en wat de verschillende eigenschappen zijn. In het daaropvolgende hoofdstuk beschrijft hij het productieproces van cognac waarbij een hoofdrol is weggeleged voor de chaudière oftewel de stookketel. Met name gaat hij dieper in op wat er allemaal fout kan gaan als afgeweken wordt van het optimale ontwerp of van procedures zoals het tussendoor schoonmaken van de chapiteau. Hij geeft ook twee opsommingen: één van kwalijke geuren en één van slechte smaken. Hoofdstuk zeven is aan de stad Cognac gewijd en hoofdstuk acht aan de brieven van Alfred de Vigny, een schrijver, poëet en politicus uit de eerste helft van de negentiende eeuw.
De laatste twee hoofdstukken gaan over het BNIC (Bureau National Interprofessionel de Cognac) en de organisatie daarvan en over koken met cognac.

Het boekje is duidelijk gedateerd, want bijvoorbeeld bij het productieproces zijn veel technieken van 50 jaar geleden inmiddels achterhaald. Maar ook het BNIC steekt inmiddels anders in elkaar.
Er wordt nergens ingegaan op producenten, noch op het verschil tussen handelshuizen, bouilleurs de cru en bouilleurs professional. Smaak-reviews van cognacs zul je er ook niet in aantreffen.
Een laatste belangrijke omissie is een bibliografie. Het is mij wel duidelijkdat veel ontleend is aan het boek van Robert Delamain: Histoire du Cognac.

Auteur: Layton, T.A.
Titel: Cognac and other Brandies
Uitgever: Harper Trade Journals Limited, London 1968
ISBN: geen
Aantal pagina’s: 170 (1-153)
Afmetingen: 22 x 14,5 x 2cm

Layton.jpg
Layton.jpg (6.59 KiB) 767 keer bekeken
`
I'm a man of simple tastes. I'm always satisfied with the best (Oscar Wilde).

MIJN ACTUELE COLLECTIE EN FAVORIETEN
mijn boeken over cognac

Terug naar “Boeken over Cognac”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast