Bernard: Le Cognac - un eau-de-vie prestigieuse

Hier kan gepraat worden over boeken waarin Cognac wordt beschreven.
Gebruikersavatar
Ton
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 1725
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 14:43
Locatie: Doorwerth
Contacteer:

Bernard: Le Cognac - un eau-de-vie prestigieuse

Berichtdoor Ton » wo 21 okt 2015, 15:36

Het boek biedt ons een globaal inzicht van de ontwikkeling van de wijnbouw en de cognacproductie vanaf het begin van de 19e eeuw, gebaseerd op extensief onderzoek van documenten in gemeentelijke en departementale archieven, maar ook privé.
Hij beschrijft alle problemen waar de cognacwereld mee worstelt: waarom eau-de-vie in het binnenland beter was dan die aan de kust, wie dat ontdekten, welke ontwikkelingen (internationale wetgeving en verdragen, ontwikkeling van een classificatiesysteem, de ontwikkeling van de flessenindustrie) daaraan hebben bijgedragen.
Hij wijdt veel aandacht aan de grondsoorten en het klimaat en de keuze voor de druivensoorten. In dit boek legt Bernard ook uit waarom de huidige indeling van de cru’s niet juist is en doet hij een voorstel voor een andere indeling.
Hij beschrijft uitvoerig de phylloxera-crisis en de gedeeltelijke heropbouw van de wijngaard in Charente.
De opkomst en later afname van de wijnbouwgebieden komt aan de orde; de afname van de populatie; de veranderingen in de productiewijzen ten gevolge van nieuwe technische mogelijkheden; de grote veranderingen in de commerciële sector; de fluctuaties op de verschillende internationale markten en hoe al deze veranderingen op elkaar inwerken en welke risico’s ze met zich meebrengen.

Hij behandelt ook uitvoerig de economische afhankelijkheden van het product cognac en de risico’s die ze met zich meebrengen.
Achterin zijn naaste een index en een bibliografie ook administratieve kaarten van beide Charentes te vinden (helaas veel te klein gedrukt om te kunnen lezen) en een tabel met de exporthoeveelheden van alcohol naar alle landen in de jaren 2004 en 2005.

Auteur: Bernard, Gilles
Titel: Le Cognac – Une eau-de-vie prestigieuse
Uitgever: PUB, Presse Universitaires de Bordeaux, 2008
ISBN: 978-2-86781-448-8
ISSN: 1242-5354
Aantal pagina’s: 506
Afmetingen: 24 x 16 x 2,9cm
Bernard.jpg
Bernard.jpg (4.46 KiB) 979 keer bekeken

Terug naar “Boeken over Cognac”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast