JeroenPeek schreef:Leuk om te zien dat er na een tijd weer gesproken wordt over de oude en nieuwe Pierre Ferrand, maar dan onder het kopje "wenslijst 2016". Geïnteresseerd dat ik ben, heb ik het hele voorgaande hoofdstuk doorgelezen. Met als hoofdvraag: wie is nu beter: de oude of de nieuwe ? Ik zie dat een aantal forumleden een voorkeur hebben voor de oude......terecht ? Hoe komen we tot zo'n conclusie ? Ik ben altijd iemand van het gerandomiseerd dubbelblind onderzoek. Dan bedoel ik dus gewoon proeven. Heeft iemand al een de proef op de som genomen ? of moet dat nog gebeuren ? Kan zo'n proef opstelling wel gemaakt worden ? wie kan mij hier wat meer over zeggen ?
Mijn interesse voor deze oud/nieuw discussie (past ook wel in het nieuwe jaar) komt doordat ik een fles een tijd terug heb gekocht van Pierre Ferrand, Brut de Fût 1972 (nieuwe fles -> dus de nieuwe Pierre ?)
Gr.Jeroen
De "oude" Pierre Ferrand is gemaakt door wijlen Pierre Ferrand zelf, een eigenzinnige bouilleur de cru, die nadat hij omstreeks 1995 zijn merknaam is kwijtgeraakt verder gegaan is onder de naam Pierre de Segonzac, met zijn eigen wijgaarden en oude voorraden. Dit bedrijf wordt nu voortgezet door zijn kleinzoon Pablo Ferrand.
De "nieuwe" Pierre Ferrand betreft door de handelaren Gabriel & Andreu (en uiteindelijk alleen Gabriel) onder die merknaam verkochte cognac, van verschillende origine, zie boven.
De cognacs van Pierre Ferrand zelf en dus Pierre de Segonzac vind ik uitstekend. Daarbij spreekt het verhaal van de ambachtelijke eigenzinnige bouilleur de cru mij aan. De cognacs van de heren Gabriel en Andreu ga ik niet kopen. De wijze waarop zij de oude Pierre zijn naam ontfutseld hebben is mij daarvoor te onsympathiek. Volgens Nicolas Faith zitten er heel behoorlijke cognacs tussen, het zij zo. Niet alles kan geproefd worden. Ik word steeds selectiever in cognac, merk ik. En ook aan hele goede cognacs zit wel eens
een luchtje.
Dat dubbelblind gerandomiseerde intrigeert me wel, Jeroen. Los van de vraag of dat wel echt bestaat, ik zou niet zo goed weten hoe je bij cognac op een enigszins objectieve manier vaststelt welke beter is in een vergelijkbare kwaliteitsklasse. Blijft uiteindelijk m.i. toch een kwestie van smaak. Zoals op onze proeverijen telkens weer blijkt, wanneer verschillende ervaren proevers tot heel verschillende oordelen komen. Gelukkig maar. Ik hoop dat jouw 1972 fles je goed gaat smaken.