De informatie uit het door Roland samengestelde boekje:
”Roland” schreef: De familie Giraud is sinds de eerste helft van de 17e eeuw actief als wijnboer in Bouteville. Momenteel is het alweer de 11e generatie die de traditie voortzet. Vanaf circa 1800 produceren ze cognac, die verkocht werd aan de verschillende cognachuizen. Ongeveer 40 jaar geleden (ca. 1975) is Paul Giraud begonnen om onder eigen merk te verkopen. Zijn vader was al begonnen om jaarlijks één of meer vaten cognac opzij te leggen. Tegenwoordig verkoopt hij nog maar weinig aan de cognachuizen maar verkoopt alles onder eigen label. Hij heeft zijn wijngaarden (35 ha) beplant met Ugni Blanc. Ze plukken met de hand. Destillatie gebeurt ‘sur lie’. Hij stopt vervolgens maar 1/3e deel van de nieuwe productie in nieuwe vaten van Limousin eiken. Door dus minder aan hout bloot te stellen krijgt hij een lichtere smaak met veel frisse aroma’s. De kelders zijn vochtig, wat ook bijdraagt aan de frisse smaak van zijn cognac. De verschillende jaargangen worden niet met andere jaren gemengd.
We werden ontvangen door Paul Giraud zelf, die er aanvankelijk niet veel zin in leek te hebben.
Gaandeweg ontstond er een levendig en enthousiast gesprek met deze icoon uit de cognacwereld. Hij vertelde veel, te veel om te onthouden.
Vanaf 1635 produceert zijn familie wijn in Bouteville, vanaf 1976 verkoopt hij onder eigen naam. 15% van de productie wordt verkocht onder contract.
De wijngaard beslaat nu 42 ha. Hij verkoopt uitsluitend monocru, mono-années cognac, er worden geen jaren gemengd. Hij is gespecialiseerd in oudere cognacs.
In de droge kelders verliest de cognac vooral vocht, vertelde hij, in de nattere vooral alcohol. 55-60 jaar op vat is volgens Paul het maximum.
Paul verstaat de kunst om ingewikkelde materie eenvoudig en helder uit te leggen. Zoals de evolutiecyclus van de cognac, die de natuur volgt: van bloemen naar fruit naar kruiden.
Over rijping vertelde hij, dat de russen hebben geprobeerd om door toevoeging van zuurstof de rijping te versnellen. Het werkte niet. De verdamping nam toe en het aroma nam af.
Opvolging is gegarandeerd. Zijn zoon (nu nog hoogleraar rechten in Parijs) gaat de zaak voortzetten.
Er werden diverse mooie cognacs geproefd en aangeschaft, onder andere de VSOP, Napoléon, Vieille Réserve, Très Rare en de Héritage.