Ik heb gisteravond natuurlijk deze XO opnieuw goed geproefd. Hij is toch wel erg lekker. Aanvankelijk vond ik er te veel houtsmaak in zitten, maar hij wordt iets milder nu hij al weer even open is.
Ze hebben inderdaad jongere vaten gebruikt, jonger dan ze normaal gebruiken. Dat had ik al wel verwacht.
Delamain - Christmas XO
Re: Delamain - Christmas XO
Hij is ook donkerder dan de pale & dry als ik me niet vergis, wat dan wel aan het jongere hout zal liggen (ondanks dat de p&d dus iets ouder is).Ton schreef:Ik heb gisteravond natuurlijk deze XO opnieuw goed geproefd. Hij is toch wel erg lekker. Aanvankelijk vond ik er te veel houtsmaak in zitten, maar hij wordt iets milder nu hij al weer even open is.
Ze hebben inderdaad jongere vaten gebruikt, jonger dan ze normaal gebruiken. Dat had ik al wel verwacht.
Re: Delamain - Christmas XO
De vaten waarin de P&D rijpt, zijn iets ouder.Matthijs schreef:Hij is ook donkerder dan de pale & dry als ik me niet vergis, wat dan wel aan het jongere hout zal liggen (ondanks dat de p&d dus iets ouder is).Ton schreef:Ik heb gisteravond natuurlijk deze XO opnieuw goed geproefd. Hij is toch wel erg lekker. Aanvankelijk vond ik er te veel houtsmaak in zitten, maar hij wordt iets milder nu hij al weer even open is.
Ze hebben inderdaad jongere vaten gebruikt, jonger dan ze normaal gebruiken. Dat had ik al wel verwacht.
Maar is de P&D ouder ?
Delamain zelf, vermeldt niets over de leeftijd van de Pale&Dry?.
Maar, zowel Reinier Koops als R. Gregory vermelden voor de Pale&Dry een (gemiddelde) leeftijd van 25 jaar.
- Hans
- Cognac Connaisseur
- Berichten: 2634
- Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
- Locatie: Alphen aan den Rijn
Re: Delamain - Christmas XO
Dat zijn dan de vaten die Delamain zelf gebruikt, na de marriage van de verschillende ingekochte soorten cognac. Daarvoor liggen die verschillende soorten ook op fust bij de diverse cognacboeren. Bij de lange termijn contracten zal Delamain invloed hebben op houtsoort e.d. Hoe groot die invloed is en hoe groot dat deel van de uiteindelijke cognac is, daar ga je natuurlijk niet achter komen. Dat vereist een kijkje in de keuken dat niemand zal geven.Roland schreef:De vaten waarin de P&D rijpt, zijn iets ouder.
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Re: Delamain - Christmas XO
Misschien een domme vraag.Hans schreef:Dat zijn dan de vaten die Delamain zelf gebruikt, na de marriage van de verschillende ingekochte soorten cognac. Daarvoor liggen die verschillende soorten ook op fust bij de diverse cognacboeren. Bij de lange termijn contracten zal Delamain invloed hebben op houtsoort e.d. Hoe groot die invloed is en hoe groot dat deel van de uiteindelijke cognac is, daar ga je natuurlijk niet achter komen. Dat vereist een kijkje in de keuken dat niemand zal geven.Roland schreef:De vaten waarin de P&D rijpt, zijn iets ouder.
Wanneer worden verschillende vaten "gemengd" ?
Dit zal wel per cognacboer verschillen, maar is het mogelijk dat dit gebeurt (korte tijd) voor het "bottelen"?
- Hans
- Cognac Connaisseur
- Berichten: 2634
- Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
- Locatie: Alphen aan den Rijn
Re: Delamain - Christmas XO
Een lastig in het algemeen te beantwoorden vraag. Hier raak je aan het geheim van de smid, waar verschillende cognachuizen heel verschillende ideeën over hebben. In de loop van het totale rijpingsproces kunnen verschillende keuzes op verschillende momenten gemaakt worden: jong hout, oud hout, Tronçais, Limousin, omvang van de vaten, hoe vaak en wanneer wisselen en van wat naar wat. Ook: wordt er gebruik gemaakt van boisé of infusion. Ook uitgerijpte soorten cognac in dame-jeannes kunnen verderop weer aan het proces worden toegevoegd. Een bouilleur de cru heeft al deze stappen zelf in de hand. Ingewikkelder wordt het, als een négociant aldus gerijpte cognacs koopt en daar zijn eigen keuzes op los laat. Kortom: naar mijn idee geen eenduidig antwoord op te geven.Roland schreef:Wanneer worden verschillende vaten "gemengd" ?
Dit zal wel per cognacboer verschillen, maar is het mogelijk dat dit gebeurt (korte tijd) voor het "bottelen"?
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Re: Delamain - Christmas XO
Het klopt dat de X-mas donkerder is en dat zal dan ongetwijfeld aan het jongere hout liggen.Roland schreef:De vaten waarin de P&D rijpt, zijn iets ouder.Matthijs schreef:Hij is ook donkerder dan de pale & dry als ik me niet vergis, wat dan wel aan het jongere hout zal liggen (ondanks dat de p&d dus iets ouder is).Ton schreef:Ik heb gisteravond natuurlijk deze XO opnieuw goed geproefd. Hij is toch wel erg lekker. Aanvankelijk vond ik er te veel houtsmaak in zitten, maar hij wordt iets milder nu hij al weer even open is.
Ze hebben inderdaad jongere vaten gebruikt, jonger dan ze normaal gebruiken. Dat had ik al wel verwacht.
Maar is de P&D ouder ?
Delamain zelf, vermeldt niets over de leeftijd van de Pale&Dry?.
Maar, zowel Reinier Koops als R. Gregory vermelden voor de Pale&Dry een (gemiddelde) leeftijd van 25 jaar.
Bij Delamain bevestigden ze (tijdens mijn bezoek daar) de gemiddelde leeftijd van de P&D van 25 jaar.
De marriage voor het maken van de uiteindelijke coupe gebeurt vanaf 1-2 maanden voor het bottelen tot soms wel een jaar voor het bottelen.Roland schreef:Wanneer worden verschillende vaten "gemengd" ?
Dit zal wel per cognacboer verschillen, maar is het mogelijk dat dit gebeurt (korte tijd) voor het "bottelen"?
Voor deze laatste marriage kunnen er ook al coupes gemaakt zijn die veel langer bewaard blijven voor blends in de toekomst.