Verslag van de 16e proeverij van het cognac-forum op 17-11-2017
Geplaatst: za 18 nov 2017, 13:46
De 16e forumproeverij al weer. Zeer waarschijnlijk was dit de laatste keer in het oude vertrouwde pand van Alexander, want hij heeft een nieuw pand waar nu nog aan verbouwd wordt, maar waar we volgende keer (hopelijk hè, Alexander…) in mogen. Het is er schuin tegenover, dus we zullen geen moeite hebben om het te vinden.
Dit jaar 14 deelnemers, waaronder veel oude bekenden. Eén nieuw gezicht deze keer. Hoewel nieuw…, velen kenden Rowin al wel van de cognac-expo die hij begin 2017 heeft georganiseerd.
Het was gezellig als vanouds met een prachtige line-up van cognacs. Daarbij heerlijke nootjes, kaas, brood en zelfgebakken brownies van Annelies. Roland, Jurrien en Annelies bedankt. Het ging er goed doorheen.
We hebben de volgende cognacs geproefd (de smaakbeschrijvingen zijn aan de hand van opmerkingen die ik tijdens de proeverij kon opvangen):
Guy Pinard, een XO biologique van Folle Blanche druiven uit de fins bois. 43%.
Licht van kleur. Aanvankelijk een beetje scherp (43%), maar werd steeds zachter. Geur en smaak van witte bloemen en wijnbloesem en vers fruit. Houttonen op de achtergrond.
Jean Dumergue, Hors d’Age uit de fins bois van 37-38 jaar oud.
Een zachte smaak, rozen en basilicum proefden we. Minder lang dan we zouden verwachten.
Balluet, een Napoleon uit de fins bois. 40 Jaar.
Een hele donkere cognac waar als eerste de geur van velpon opviel. Een tamelijk zoete cognac met smaken van toffee en karamel. De cognac deed denken aan een koffielikeur.
Pierre de Ségonzac Ancestrale, grande champagne, 60 jaar oud.
Mooie ronde smaak van sandelhout, tabak en rijp fruit. Noten en cacao. Lange nasmaak.
Dupuy, vintage 1971 uit de borderies. Gebotteld in 2014.
Een fruitige cognac, meloen, gesuikerd fruit, maar zonder de typische borderies-smaak van viooltjes en irissen.
Bache-Gabrielsen, Très Vieux. Grande champagne, 45.7%.
Geurend naar sigarendoos en een mooie warme smaak met kruiden en chocola (bon-bons). Veel hout.
Hennessy, VSOP Réserve uit de 1950-60s.
De meningen waren verdeeld. Van mooie warme ronde smaak met complexiteit tot vlak, niet ‘fris’ meer. Ook een kruidige en ziltige smaak zoals van bouillonblokjes werd geproefd.
Dudognan, Reserve des Ancêtres, grande champagne van 25-30 jaar.
Groen fruit en noten (walnoten). Niet erg gelaagd, een beetje middle-of-the-road cognac.
Duluc (ook wel: Baron de l’If), Très Vieille Reserve de la Famille, ruim 60 jaar oude grande champagne.
Meteen proef je een prachtige rancio. Kruidig (eucalyptus), mineralen en noten.
Bouju, Royal Brut de Fût, een grande champagne van 60%
De donkerbruine kleur valt direct op. Krachtige aroma’s, fruitig en bloemig. Stevige houtsmaken met leer en tabak en een mooie lange nasmaak.
Het zou leuk zijn als anderen dit nog zouden kunnen aanvullen met hun eigen smaakbeleving.
Zoals elk jaar hebben we uit deze serie van 10 een top-3 gekozen:
Met overweldigende meerderheid zijn de Duluc en Pierre de Segonzac op plek nummer 1 respectievelijk 2 geëindigd. Zij behaalden 49 en 35 punten. Nummer drie kreeg 9 punten.
Dus:
1. Duluc, Très Vieille Reserve de la Famille
2. Pierre de Ségonzac, Ancestrale
3. Bouju, Royal Brut de Fût 60%
Alle deelnemers hartelijk dank voor hun inbreng en voor hun gezelligheid. Op naar de 17e proeverij, waarschijnlijk ergens in april/mei?
En bedankt Alexander, voor je voortreffelijke gastheerschap. Het is toch elke keer weer een hoop gesjouw om die tafels je winkel klaar te zetten en alle rommel achteraf op te ruimen.
Dit jaar 14 deelnemers, waaronder veel oude bekenden. Eén nieuw gezicht deze keer. Hoewel nieuw…, velen kenden Rowin al wel van de cognac-expo die hij begin 2017 heeft georganiseerd.
Het was gezellig als vanouds met een prachtige line-up van cognacs. Daarbij heerlijke nootjes, kaas, brood en zelfgebakken brownies van Annelies. Roland, Jurrien en Annelies bedankt. Het ging er goed doorheen.
We hebben de volgende cognacs geproefd (de smaakbeschrijvingen zijn aan de hand van opmerkingen die ik tijdens de proeverij kon opvangen):
Guy Pinard, een XO biologique van Folle Blanche druiven uit de fins bois. 43%.
Licht van kleur. Aanvankelijk een beetje scherp (43%), maar werd steeds zachter. Geur en smaak van witte bloemen en wijnbloesem en vers fruit. Houttonen op de achtergrond.
Jean Dumergue, Hors d’Age uit de fins bois van 37-38 jaar oud.
Een zachte smaak, rozen en basilicum proefden we. Minder lang dan we zouden verwachten.
Balluet, een Napoleon uit de fins bois. 40 Jaar.
Een hele donkere cognac waar als eerste de geur van velpon opviel. Een tamelijk zoete cognac met smaken van toffee en karamel. De cognac deed denken aan een koffielikeur.
Pierre de Ségonzac Ancestrale, grande champagne, 60 jaar oud.
Mooie ronde smaak van sandelhout, tabak en rijp fruit. Noten en cacao. Lange nasmaak.
Dupuy, vintage 1971 uit de borderies. Gebotteld in 2014.
Een fruitige cognac, meloen, gesuikerd fruit, maar zonder de typische borderies-smaak van viooltjes en irissen.
Bache-Gabrielsen, Très Vieux. Grande champagne, 45.7%.
Geurend naar sigarendoos en een mooie warme smaak met kruiden en chocola (bon-bons). Veel hout.
Hennessy, VSOP Réserve uit de 1950-60s.
De meningen waren verdeeld. Van mooie warme ronde smaak met complexiteit tot vlak, niet ‘fris’ meer. Ook een kruidige en ziltige smaak zoals van bouillonblokjes werd geproefd.
Dudognan, Reserve des Ancêtres, grande champagne van 25-30 jaar.
Groen fruit en noten (walnoten). Niet erg gelaagd, een beetje middle-of-the-road cognac.
Duluc (ook wel: Baron de l’If), Très Vieille Reserve de la Famille, ruim 60 jaar oude grande champagne.
Meteen proef je een prachtige rancio. Kruidig (eucalyptus), mineralen en noten.
Bouju, Royal Brut de Fût, een grande champagne van 60%
De donkerbruine kleur valt direct op. Krachtige aroma’s, fruitig en bloemig. Stevige houtsmaken met leer en tabak en een mooie lange nasmaak.
Het zou leuk zijn als anderen dit nog zouden kunnen aanvullen met hun eigen smaakbeleving.
Zoals elk jaar hebben we uit deze serie van 10 een top-3 gekozen:
Met overweldigende meerderheid zijn de Duluc en Pierre de Segonzac op plek nummer 1 respectievelijk 2 geëindigd. Zij behaalden 49 en 35 punten. Nummer drie kreeg 9 punten.
Dus:
1. Duluc, Très Vieille Reserve de la Famille
2. Pierre de Ségonzac, Ancestrale
3. Bouju, Royal Brut de Fût 60%
Alle deelnemers hartelijk dank voor hun inbreng en voor hun gezelligheid. Op naar de 17e proeverij, waarschijnlijk ergens in april/mei?
En bedankt Alexander, voor je voortreffelijke gastheerschap. Het is toch elke keer weer een hoop gesjouw om die tafels je winkel klaar te zetten en alle rommel achteraf op te ruimen.