Pagina 1 van 1

Advokaat, eierlikeur

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 13:12
door zeesting
wie heeft er ervaring met "home made" Advokaat ?
:arrow: Met Vanille ijscreem en echte verse slagroom....stop al maar... krijg het water al in de mond... :lol:
Mijn moeder maakt deze volgens een recept dat al enkele generaties wordt doorgegeven van moeder op dochter.
Als ik mijn moeder haar stamboom afloop, kom ik zo'n 350 jaar geleden, terrecht in herberg De Swaen, in Hoogstraten.
is dit recept hier onstaan..... ? ....soit...
Op m'n werk had ik een discusie met m'n bazin, over deze hapklare "drank"
Ze vertelde me dat ze die zelf bereid volgens, ook een traditioneel recept, maar dan wel KOUD ! :o
Niet "au bain marie" zoals m'n moeder dit doet.
Wie heeft er ervaring met deze eierlikeur thuis te bereiden, en dan wel koud of warm "au bain marie" ?

Re: Advokaat, eierlikeur

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 13:35
door Hans
Bijzondere vraag, Marc. Ik heb geen enkele ervaring met advokaat, laat staan zelf gemaakt. Het lijkt me wel wat speurwerk waard om het gelijk van je moeder aan te tonen ;)

Re: Advokaat, eierlikeur

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 14:42
door ikpatje
Hey Marc , hier in mijn gemeente Hechtel is een kleine ambachtelijke stokerij , ken er echter persoonlijk niemand .
http://www.hechtel.be/leukenheide/
Misschien kun je daar eens aankloppen of ze er iets van kunnen/willen lossen.

Re: Advokaat, eierlikeur

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 16:30
door ikpatje
ze schrijven in het kort:
◦Emulsieprodukten (advokaten)
Dit is een specialisatie op zich, omdat hier nog altijd gewerkt wordt bij middel van verwarming (oude methode).
Wij gebruiken het stollingseffekt van het ei om een dik produkt te bekomen.

Re: Advokaat, eierlikeur

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 16:53
door zeesting
ikpatje schreef:ze schrijven in het kort:
◦Emulsieprodukten (advokaten)
Dit is een specialisatie op zich, omdat hier nog altijd gewerkt wordt bij middel van verwarming (oude methode).
Wij gebruiken het stollingseffekt van het ei om een dik produkt te bekomen.
Hier zie ! Ik dacht wel dat de "au bain marie" methode de orginele manier is.
Volgens mijn moeder is het niet echt simpel, het slagen of niet hangt van 10 tot 15 tal seconden af.
Indien het niet slaagt is de advokaat ofwel te hard of te zacht.
M'n zus kent het procedé en juiste timing ook, mij willen ze het blijkbaar niet leren omdat ik het geduld niet zou hebben :evil:
Als ze maar zorgen dat mijne stock regelmatig wordt aangevuld dan :lol:

Re: Advokaat, eierlikeur

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 17:09
door zeesting
ikpatje schreef:Hey Marc , hier in mijn gemeente Hechtel is een kleine ambachtelijke stokerij , ken er echter persoonlijk niemand .
http://www.hechtel.be/leukenheide/
Misschien kun je daar eens aankloppen of ze er iets van kunnen/willen lossen.
Juist eens op hun site rond gekeken,staan wel intressante brouwsels tussen. oa Hazelnoten-jenever
en de verschillende advokaten met fruit, kwart van de vijven ? moutwijn ! kriekenjenever ! Heksenduivel ?
Heb jij evaring met één van deze ...? !!
Ik ga daar zeker eens binnen springen als ik in de buurt ben.

Re: Advokaat, eierlikeur

Geplaatst: zo 01 dec 2013, 17:16
door ikpatje
Niettegenstaande hun aanbod en dat we bijna buren zijn heb ik er onbewust nog geen cl van gedronken.